ROT-avdraget vid ombyggnation i Leksand

Om du ska göra en ombyggnation på din fastighet i Leksand kan du komma undan mycket billigare med hjälp av ROT-avdraget. ROT är ett sätt att genom en skattesubvention uppmuntra folk att ta in hjälp av snickare eller andra hantverkare när de ska göra arbeten i hemmet. För dig som privatperson innebär det en reduktion av arbetskostnaden med cirka 30 % vilket är väldigt förmånligt. När arbetet lämnas till proffsen innebär det också i de allra flesta fall mindre besvär och ett bättre utfört jobb. Du kan fokusera på det du är bra på så hjälper vi till med resten!

Hur fungerar ROT-avdraget i Leksand?

Du som tar in hantverkarhjälp vid en ombyggnation får dra av 30 % av arbetskostnaden på skatten. Det finns en övre gräns på 50 000 kronor per år och per person. Du måste vara skriven i Sverige och betala skatt här för att kunna få avdraget. Är ni två vuxna, arbetande personer i hemmet kan ni alltså få 100 000 i avdrag per år. Det är för de allra flesta mer än nog för att täcka mindre ombyggnationer. ROT-avdraget dras direkt på fakturan från byggfirman, och det är också byggfirman som rapporterar in det till Skatteverket. För att kunna göra det avdraget måste byggfirman vara registrerad för F-skatt.

ROT-avdrag kan ges för de flesta hantverksarbeten i samband med en ombyggnation

ROT omfattar dock inte materialkostnader eller milersättning, utan det är bara kostnaden för den faktiska arbetstiden som ger avdrag. Du har rätt att göra avdrag för arbeten utförda både i ditt hem (ägd lägenhet, bostadsrätt eller ägt hus) och i ditt fritidshus. Du får dock inte göra avdrag på arbeten utförda i en hyresrätt eller för arbeten som du beställer åt någon annan. Skatteverket har en egen sida om ROT-avdraget där du kan hitta all information om när och hur det gäller. Du kan också prata med oss om du har funderingar.

Exempel på arbeten som ger rätt till ROT-avdrag vid ombyggnation

Vilka arbeten som ger rätt till ROT-avdrag kan utläsas av namnet – Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad. Ska du renovera badrummet, dra om elen, isolera vinden eller slå ut en vägg kan du göra ROT-avdrag för det. Var dock medveten om att en sak som inte omfattas av ROT är nybyggen av bostäder. Vad som inte heller omfattas är ombyggnation av hus som byggts de senaste fem åren, om det inte handlar om att återställa huset till ursprungligt skick. Bor du i bostadsrätt i Leksand gäller avdraget endast ombyggnationer utförda inne i själva lägenheten. Arbeten utförda på balkonger, uteplatser eller garage omfattas alltså inte.

Kom också ihåg att det företag du anlitar måste ha F-skattsedel

Från och med första januari 2020 måste även arbetena betalas elektroniskt. Elektroniskt i det här fallet innebär att betalmetoden ska vara kompatibel med BankID. Så kontokort funkar, likaså faktura eller Swish. Om du betalar kontant kan du inte göra ROT-avdrag. ROT-avdraget syftar till att minska så kallade svartjobb samt till att hjälpa landets bostadsägare att spara pengar på renoveringar och ombyggnationer. Om du ska göra en ombyggnation i Leksand och vill nyttja ROT-avdraget hjälper vi dig gärna. Tveka inte att ta kontakt med oss via kontaktformuläret på hemsidan så kontaktar vi dig.